dinsdag 25 november 2014

Wat kunt u doen?

Na een overlijden is het voor veel nabestaanden alsof de grond onder hun bestaan is weggevaagd. Ze hebben een vangnet nodig en dat net wordt gevormd door alle mensen om hun heen.  Nu vraagt u zich af, want kan ik doen? Om een paar voorbeelden te geven wat kunt u doen om nabestaanden te helpen:

- Stuur voor de nacht een 'welterusten'-smsje of in de ochtend een 'succes   vandaag' bericht. Het is een teken dat je daadwerkelijk aan de ander denkt.

- Laat wat van je horen als het een trouwdag is of als een kind jarig is.

- Ga mee naar een sportschool, ga samen naar de winkel, een film of naar het strand. Deel tijd met de ander.

- Geef een cd met lievelingsmuziek.

- Stuur een berichtje per mail, misschien met een foto. De ander kan dan zelf bepalen op welk moment hij/zij deze kan bekijken en lezen.

- Gewoon 'er zijn' is luisteren zonder oordeel. Sus een huilbui of woedeaanval niet. Het kan fijn zijn om de emoties te laten gaan. Luister en bied een  schouder en erkenning.

- Maak een cheque-boekje. Een cheque kan worden ingewisseld bij de gever voor een klusje in huis, het opknappen van de zolder, winter klaarmaken van de tuin. Een stampotje aan huis of een avondje bioscoop met oppas aan huis.

- Vertel over de leuke en minder leuke kanten van je eigen leven. De wereld draait door en uiteindelijk wil iedereen weer meedraaien. Het is fijn om betrokken te blijven bij het leven van anderen.

- Geef een massage(bon). Na verloop van tijd mis je de aanraking.

- Stuur eens een kaartje met 10 zelfgeschreven complimenten.

- Een spontane lunch of picknick in het bos of op het strand.

- Bied aan om mee te gaan naar een zwembad of pretpark samen met de kinderen.


Dit zijn een paar voorbeelden wat je voor iemand kan betekenen. Dit hoeft natuurlijk niet te zijn aan alleen maar nabestaanden, maar het kan ook een helpende hand zijn na een ander verlies.

Mocht je meer ideeën hebben, laat het mij dan weten dan kunnen we het samen delen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten