Verzorging en opbaren
Verzorgen
Vroeger heette het afleggen, tegenwoordig heet het ‘het verzorgen van de overledene’, dat klinkt toch veel aardiger. Bij de ‘laatste verzorging’ wordt de overledene gewassen en gekleed en wordt eventueel make- up aangebracht. De verzorging wordt soms gedaan door de familie (vaak samen met de uitvaartbegeleider) en soms door een verzorgingsteam. Als je wil helpen, kan dat altijd. Het hoeft niet gelijk met wassen erbij, alleen het haar borstelen kan ook fijn zijn. Als overledene ben je kwetsbaar en het is fijn als de verzorging respectvol en in alle rust wordt gedaan.
Een belangrijke vraag is: Waar wordt de overledene opgebaard?
Steeds vaker blijven mensen thuis, vroeger was dat ook heel gewoon. Bij twijfel stel ik vaak voor om het een nachtje te proberen. Verhuizen naar een rouwcentrum kan altijd nog. Tot nu toe vinden de meeste naasten het uiteindelijk prettig dat de overledene thuis blijft en nog bij hen is, het afscheid vindt dan geleidelijker plaats dan in een rouwcentrum. Ook bij steeds meer verpleeghuizen is opbaring op de kamer of in huis mogelijk. Bij een thuisopbaring komt de uitvaartbegeleider iedere dag de overledene verzorgen.
Sommige centra hebben ‘24 uurs kamers’, je eigen ruimte, waar je de sleutel van krijgt. Je kan er soms zelfs blijven slapen. Ligthart Uitvaartzorg mag gelukkig gebruik maken van een aantal rouwcentra van de collega’s.