dinsdag 17 mei 2011


Verzorging en opbaren
Verzorgen
Vroeger heette het afleggen, tegenwoordig heet het ‘het verzorgen van de overledene’, dat klinkt toch veel aardiger. Bij de ‘laatste verzorging’ wordt de overledene gewassen en gekleed en wordt eventueel make- up aangebracht. De verzorging wordt soms gedaan door de familie (vaak samen met de uitvaartbegeleider) en soms door een verzorgingsteam. Als je wil helpen, kan dat altijd. Het hoeft niet gelijk met wassen erbij, alleen het haar borstelen kan ook fijn zijn. Als overledene ben je kwetsbaar en het is fijn als de verzorging respectvol en in alle rust wordt gedaan.
Na een overlijden duurt het zo’n 2 uur voor het lichaam kouder aan gaat voelen en stijf gaat worden. Die stijfheid komt door het verstijven van de spieren, na een paar dagen trekt dat ook weer weg. Wanneer je de spieren een beetje masseert, worden ze wat slapper wat makkelijker is met het aankleden. Wanneer gekozen is voor crematie, moet een eventuele pacemaker of insulinepomp worden verwijderd. Dit gebeurt vaak door een speciaal verzorgingsteam, maar sommige uitvaartbegeleiders kunnen dat zelf. Wanneer gekozen is voor begraven, kies dan voor ‘niet synthetische’ kleding. Panties kan je vervangen door pantykousjes. Bedenk met sieraden en bril of je deze met de overledene mee wil geven of als aandenken wil bewaren.

Een belangrijke vraag is: Waar wordt de overledene opgebaard?
Steeds vaker blijven mensen thuis, vroeger was dat ook heel gewoon. Bij twijfel stel ik vaak voor om het een nachtje te proberen. Verhuizen naar een rouwcentrum kan altijd nog. Tot nu toe vinden de meeste naasten het uiteindelijk prettig dat de overledene thuis blijft en nog bij hen is, het afscheid vindt dan geleidelijker plaats dan in een rouwcentrum. Ook bij steeds meer verpleeghuizen is opbaring op de kamer of in huis mogelijk. Bij een thuisopbaring komt de uitvaartbegeleider iedere dag de overledene verzorgen.
Wanneer er voor een standaard kist is gekozen, kan de kist meestal direct worden bezorgd. Bij bijzondere kisten duurt dat langer (zo’n 48 uur) en wordt een tijdelijke opbaarplank gebruikt. Uiteraard kan een overledene ook op bed worden opgebaard. Er komt een koeling op het bed of onder de kist en de opbaarplek kan mooi worden gemaakt met kaarsen, bloemen en alles wat je mooi vindt.
Wil je geen thuisopbaring of zijn de omstandigheden zo dat het niet kan, dan wordt de overledene overgebracht naar een rouwcentrum. Bezoek is hier op afspraak.
Sommige centra hebben ‘24 uurs kamers’, je eigen ruimte, waar je de sleutel van krijgt. Je kan er soms zelfs blijven slapen. Ligthart Uitvaartzorg mag gelukkig gebruik maken van een aantal rouwcentra van de collega’s.